למטבח באהבה


אז מה אתם עושים במטבח? טוב, זה מה שאתם עושים! אבל רובנו פשוט מבשלים שם.

אה, ריחות הצ'ולנט המתבשל, המתערבב עם ריח הדגים ששמתם בגריל, וכמובן עוגת האוכמניות יוצאת עכשיו מהתנור… יש לקוות שקולט האדים עובד. אם אתם אוהבים לארח ולהתארח (אבל לא לשטוף את הכלים אחר כך), לא משנה מי מבשל, המטבח צריך להתאים מכל בחינה: גודל, גובה, הרכב הארונות והמדפים, סגנון וכו'. מה צריך לקחת בחשבון כשמתכננים את המטבח?  מבנה המטבח  חומרים  מדפים מול ארונות  אחסון  משטחים  דלתות  תאורה מבנה המטבח כמעט בכל מטבח יש 3 אלמנטים הכרחיים: מקרר, כיריים, כיור. השלישייה הזו יכולה להגיע בוריאציות שונות אך יש כמה כללים שכדאי לשמור כדי שהתנועה במטבח תהיה נוחה, בטוחה ויעילה.  אין דין הברנש שנכנס למטבח כדי להכין כוס קפה ולהכניס את המגש למיקרוגל, כזה שמכין ארוחות גורמה לחבר'ה. כאן הגודל כן קובע, הבשלן החובב יקבל מכות לרוב במרפקים במטבח קטן וצפוף ולעומת זאת, חבל להשקיע במטבח מרווח על חשבון חדרים אחרים אם הוא משמש מסגרת למיקרוגל.  בין 3 האלמנטים (מקרר, כיריים, כיור) צריך להיות משטח רצוף ונוח להנחה, באורך של כמטר עד מטר וחצי. אסור להגזים במרחק כדי שלא נצטרך לרוץ במטבח עם סירים. הגישה צריכה להיות נוחה, והמעבר פנוי. יש לזכור שליד הכיריים יונחו דברים חמים וצריך מרחב מספיק לשם כך.  בד"כ גובה השיש הוא 92 ס"מ, עם זאת, גובה הארונות ומשטח העבודה חייב להתאים לאדם שעובד במטבח. אם פופה מבשל, גובה הארונות יהיה שונה מאשר אם דר' רות מטגנת שם חביתה.  דלת המקרר צריכה להיפתח החוצה מן המשטח, כדי שאפשר יהיה לפתוח אותו ביד אחת ובשניה להניח את המצרכים. אם הבשלן הוא ימני הדלת צריכה להיפתח שמאלה, ולהפך.  הכיריים צריכים להיות נמוכים מספיק כדי שהמבשל יוכל להביט פנימה, אך לא נמוכים עד כדי התכופפות.  את הכיריים (אם הן לא חשמליות) רצוי להרחיק מן החלון כדי שהרוח לא תכבה את הלהבה. חומרים את ארונות המטבח נהוג לבנות מסיבית, סנדוויץ, או עץ. כיום נכנסים למטבח חומרים כמו: סלסלאות קש, זכוכית, קרמיקה, שיכולים ליצור שילובים קלילים ופינות מפתיעות. מדפים מול ארונות לבנות או לא לבנות? זו השאלה. אם ננצל כל סנטימטר משטח המטבח לארונות אחסון, אולי נוכל להכניס לשם את כל חנות המכולת אבל נרצה לברוח מהמטבח ברגע שנסיים לבשל את הביצה. אפשר לאוורר עם מדפים פתוחים, הכל שאלה של גודל המטבח ומה אתם מתכוונים להכניס אליו. לעיתים יש אפשרות ליצור מזווה נפרד ואז ניתן שלא לבנות ארונות עליונים. בכל אופן, השילוב של ארונות פתוחים, דלתות זכוכית וכו', יכול לתת תחושה קלילה ומעניינת. אחסון  האחסון היעיל ביותר של מצרכים וכלים שאין להם שימוש יומיומי, הוא בחדר מזווה נפרד או ארון מזווה. סכו"ם כוסות וצלחות, צריכים להיות בטווח יד, אלא אם אתם מעונינים לעשות התעמלות. סכו"ם כדאי לשים נמוך כדי שנוכל לראות מה אנחנו לוקחים. צלחות כדאי לאחסן בעמידה כך שאפשר יהיה להוציא צלחת יחידה בקלות. מעבדי מזון למיניהם כדאי לשים על השיש, מוסתרים מאחורי תריס גלילה. לא לשכוח שלכל מכשיר חשמלי יש תקע שצריך שקע, אז לדאוג שיהיה אחד קרוב.  את התבלינים האהובים עליכם כדאי לשים במגירה העליונה של הארונות התחתונים או במדף פתוח או ביחידת תבלינים הנתלית על הקיר. לבחור מקום יבש!  סירים ניתן לאחסן במגירה עמוקה או בתליה על הקיר או אפילו בתליה מעל שולחן העבודה כאלמנט דקורטיבי (אבל אז צריך לנקות אותם היטב, ראו הוזהרתם!).  ירקות אוהבים צל, קרירות ואוורור. לכך מתאימים סלסלאות קש, דלתות מחוררות, ומיקום קיצוני בשורת הארונות כך שנוכל לתת אוורור נוסף מהצד. משטחים משטחי העבודה מהווים חלק חשוב ממראה ותפקוד המטבח. הצבע שלהם יכול להוות ניגוד לצבע הדלתות (סגול עם ארונות צהובים למשל), או להשלים אותן. ישנם משטחים טבעיים כמו אבן, שיש ועץ, או סינתטיים כמו אבן קיסר, קוריאן, מוזאיקה, אריחי קרמיקה וכו'. המשטחים הסינתטיים סופגים בדרך כלל פחות מהטבעיים וגם התפרים בולטים פחות. דלתות ההחלטה על הדלתות היא החשובה ביותר לקביעה של אופי המטבח. כפרי או נקי, תעשייתי כסוף או פורניר חם. צבעוני עליז או גוון שנהב הדור. הדלתות יכולות להיות אטומות או מאווררות (קליעת קש, משטח מחורר). מעץ מלא או סיבית, חלקות או בעלות מראה 'כפרי' מגולף. בציפוי פורניר או פורמיקה, עם קנטים ישרים, מעוגלים, משופעים וכו'. המבחר גדול, רק צריך לזכור שמה שנראה נפלא בקטן ניראה אחרת כשהוא ממלא את כל המטבח, אז תשקלו אם אתם באמת יכולים לחיות עם הכתום תפוז שבחרתם. תאורה אור טבעי זה תמיד מצוין. כדאי מאד שתהיה תאורה טובה מעל אזור החיתוך והעבודה. ניתן להשיג זאת ע"י בנית גופי תאורה מתחת לארונות העליונים, שם הם אינם מסנוורים, ומאירים היטב את המשטחים. רצוי לתת גם תאורה כללית של החדר כדי שאפשר לנוע בבטחה וביעילות.


אחורה

חדשות

  • עמרם מצנע מצטרף לציפי לבני

  • במסיבת עתונאים היום הודיעה ציפי לבני על הצטרפותו של עמרם מצנע למפלגת "התנועה".

  • עצומה להמתת חסד

  • לאחר המקרה הטרגי של הרופא אשר עזר לבתו חולת הסרטן למות והתאבד,

    עולה שוב הסוגיה של המתת חסד.