סוד היין בגליל


יוצא הסוד בין שביל היין והרימונים המופלאים של הגליל.

דרך המשי ודרך הבשמים ממזרח למערב - אלפי קילומטרים, חוצים ארצות, הרים ומדבריות. דרכי היין בעולם מתפתלות בין גבעות לאורך מאות קילומטרים. באחרונה מתגבשת אצלנו מפה של "דרך היין הישראלית". מותר אפילו לכנותם "שבילי היין", על פי הממדים הצנועים של ישראל, בפינות מוריקות שבתחומי גליל עליון ומרום הגליל. שם תוכלו להלך כאן בין כרמים ויקבים המפיקים עשרות סוגי יין – חלקם מתחרים בהצלחה רבה בתחרויות בינלאומיות. בסיור השבוע אף לא נסענו בכביש הרחב אל הגדולים שבהם. ירדנו לדרכי שדה ולשבילים. התמקדנו ביקבי בוטיק ואף בקטנים שבהם. לא הצטערנו ולא נכזבנו. רק התאמצנו ככל יכולתנו לשמור על צלילות בין נופי הגבעות הירוקות, שמי הכחול ללא ענן ובקבוקי השיכר והיין המפתים של כל הרכבי הקברנה-שירז-מרלו-סנג`יובזה, של הסוביניון בלנק, גיוורץ, פורטו ועוד יינות קינוח. יקב חדשני בתכולתו ובשאיפתו להתמקד על הסגולות הבריאותיות הוא יקב הבוטיק המשפחתי "רימון" אשר בלב הרי הגליל. האבא , גבי נחמיאס, חלם על הרעיון ובעזרת בניו ובנותיו, הוגשם החלום. מירי, הבכורה, מנצחת על הפרוייקט בנחישות ובכישרון ניהולי. לא לפני שנעשה בירור כיצד לברור בין מאות זנים ותת זנים של רימונים. לא לפני שנבחר הרימון העשיר ביותר בתכונות האיכות והבריאות שבו. תהליך הפקת היין הותאם לפרי הרימון, על פירוק קליפתו ו-613 גרעיניו(כמספר תרי"ג מצוות התורה), הפרדת הסוכר, והתסיסה. יינות הסוביניון בלאן, רוזה וקברנה ופורט-רימונים, מופקים כך שערכיו הבריאותיים של הפרי לא יאבדו. לכך נודעת חשיבות רבה, לנוכח מימצאים עדכניים על נוגדי החימצון שצפונים בפרי ויכולתו להיאבק בסרטן. אומרת מירי עם מבנה גוף מיניוני ובחיוכה המבוייש קמעא שאינו מסגיר את האסרטיביות הניהולית בה התברכה: "היינות ביקב רימון מיוצרים לא רק מרימונים ומחומרים טבעיים בלבד; לכל בקבוק אנו מוסיפים הרבה אהבה, הנאה ושמחה המשבחים את טעם היין והרגשת הטועם". הייצור שבהיקף הבוטיק עדיין לא מגיע ליצוא ואף לא למרבית נקודות השיווק בארץ, כי כמה אלפי הבקבוקים המופקים בעונה, נמכרים במקום ובמספר מצומצם של מסעדות. ביקורים: סיורים ביקב מסתיימים במרכז המבקרים והחנות, הממוקמים ממוקמים בין בוסתני הרימון. (טל. 04-6822325) * יקב בן זמרה שליד המורדות הצפוניים של רכס המירון, באמצע הדרך מירון-צפת, מתעקש ליצור בכמויות קטנות ולהשיג תוצאות איכותיות. הוא מתמקד בקברנה סוביניון ומשתמש בציוד חדיש. מיכלי נירוסטה לשלבי התסיסה וחביות עץ אלון צרפתיות משובחות ליישון היין. בחביות אלה מיושן במשך 12 חודשים היין שהופך לקברנה-סוביניון-רזרב. היקב הוא יצירת המשך של יוסי אשכנזי, בנו של מייסד המושב בנימין אשכנזי. שטחי הכרמים, מהנודעים בארץ והמשווקים ליקבים גדולים, מצויים בגובה 870 מטרים. הענבים גדלים כאן בתנאי אקלים אופטימליים – שעות קור רבות ושלג בחורף, וקרקע בזלתית פוריה. ביקורים: היקב שוכן בלב מושב כרם בן זמרה ובצמוד אליו מרכז המבקרים עם בר יין וריהוט עץ כפרי המזכיר מערב/צפון פרוע, ומציע לאורחים לטעום ולרכוש יין במקום. ( טל.04-6980056) * עוד יקב באיזור ברוך גפנים זה הוא יקב מילס, הוקם כיקב משפחתי בידי עוז, עשתר, עמליה ואיל מילס. המשפחה שכרה יועץ-מומחה שסייע בתחילת הדרך, ב-1984. נחפר מרתף, הותקנה מערכת קירור, נרכש ציוד להתססה וחביות מעץ אלון ליישון היין. בני המשפחה מעורבים בכל תהליכי הגידול וההפקה החל בנטיעת הכרמים ועד לחגיגות פתיחת הבקבוקים של כל מחזור חדש. היקף הייצור היום הוא 6,000 בקבוקים לשנה, בהם קברנה סוביניון, מרלו ועירוב של מרלו עם קברנה סוביניון, גוורצטרמינר, פורט. ביקורים: את היינות והפורט ניתן לטעום ולרכוש בכל שיש ושבת ביקב, תוך קבלת הסבר על תהליך ייצור היין. בשאר ימות השבוע – הביקור בתיאום מראש (איל מילס 050-6233014). * כרמים ויינות קדיתא מצויים במדרונות הדרומיים של רמת דלתון ובדרום מזרחו של הר כותר. הגובה: 800-700 מטרים מעל פני הים וממוצע הגשמים 800 מ"מ בשנה. טמפרטורות קיץ וחורף הולמות וכך גם תנאי הקרקע והרוחות המערביות היבשות. המשפחה עברה לכאן אחרי פינוי סיני והחלה במרעה, גידולי הר, ויונתן, בן הדור השני למייסדים מימש את פוטנציאל גידול הגפנים ליין, בעיקר של קברה-מרלו ושירז. הבקבוקים מיושנים במבנה בעל קירות עבים במיוחד, בטמפרטורה של 18 מעלות. רק לקראת סוף יוני נזקקה התערבותה של מערכת המיזוג. הבקבוקים הסדורים במחסן "משקיפים" אל נוף קסום של טרסות ירוקות היורדות בגבעה. נוף מקסים שאולי משפיע אף הוא להתבשמות היין. כ-4,000 בשנה. בשבילי היין הצפוניים של ישראל מצוי גם יקב ביריה, עם ייצור של 3,000 בקבוקים לשנה, מהם קברנה סוביניון ומרלו המתחרים על האיכות. בעלי היקב, חיה וד"ר משה פורת, מצהירים על שימור ערכיו הטבעיים של היין, עם מינימום של התערבות מכנית או כימית. היין לא עובר סינון, בישול או פיסטור, וכמות החומר המשמר שבו פחותה מהמקובל בעולם היין. משפחת פורת שומרת מסורת ויינותיהם כשרים. ביקורים: בתיאום טלפוני מראש: 052-5405226 * לא תמה רשימת היקבים באיזור, בהם יקב נחל עמוד, יקב סיפסף ויקב נחוצקר המשפחתיים ועד ליקב דלתון הגדול מהם (700,000 בקבוקים לשנה). עד נבקר בהם בסיורינו הבאים. מה שבור הוא שמימי המקרא ועד היום יש לגליל מה לומר בעולם הכרמים והיינות המשובחים. בנתיב היין הישראלי נוכל לא רק ליהנות מטעימות שאינן מגיעות על שולחננו בשאר חלקי הארץ, אלא גם להתבשם מהגשמת חלומות מופלאים של גברים ונשים בני דור מייסדים ומהצעירים שבהם. מנחישות עשייה יצירתית וחדורת אמונה בעצמם ובנו, שנותנים להם את ההכרה. טוב לסיים סיור כזה באיזור, במסעדה הייחודית של השף אילן רוברג בישוב לבנים – מסעדה כשרה המשקיפה אל הנוף הגלילי הירוק. השף ובני משפחתו שרכשו כולם השכלה קולינרית, השקיעו כאן את מיטב כוח יצירתם הגסטרונומית והאסתטית. ולא רק זאת: תוכלו להזמין שם לא פחות מתריסר מנות מטופחות ואפילו קינוחים, הספוגים בטעמם המופלא של יינות הגליל.


אחורה

חדשות

  • עמרם מצנע מצטרף לציפי לבני

  • במסיבת עתונאים היום הודיעה ציפי לבני על הצטרפותו של עמרם מצנע למפלגת "התנועה".

  • עצומה להמתת חסד

  • לאחר המקרה הטרגי של הרופא אשר עזר לבתו חולת הסרטן למות והתאבד,

    עולה שוב הסוגיה של המתת חסד.